Ανακοίνωση ΑΟ Ιωνικός

anakoinosi
Οκτώβριος 27, 2011

anakoinosi

Με έκπληξη παρακολουθούμε τις προσπάθειες κύκλων να συνδέσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις μιας Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρίας, όπως η ΠΑΕ Ιωνικός, με ένα ερασιτεχνικό σωματείο, όπως ο ΑΟ Ιωνικός.

Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, θέλουμε να κάνουμε γνωστά τα εξής αυτονόητα:

– Η ΠΑΕ Ιωνικός είναι μια ανώνυμη εταιρεία η οποία διαχειρίστηκε το σήμα του Ιωνικού στις επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου. Ο ΑΟ Ιωνικός είναι ερασιτεχνικό σωματείο που διατηρεί πολλά αθλητικά τμήματα, κι όχι μόνο ποδοσφαιρικό. Οπως κάθε ανώνυμη εταιρεία, η ΠΑΕ Ιωνικός διατηρεί ΑΦΜ και υπάγεται σε συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς. Αντίθετα, ο ΑΟ Ιωνικός έχει διαφορετικό ΑΦΜ, υπάγεται σε καθεστώς μη κερδοσκοπικών οργανισμών και ουδεμία σχέση έχει με την οικονομική δραστηριότητα των ανωνύμων εταιριών.

– Οταν η ΠΑΕ Ιωνικός ανέπτυσσε οικονομική δραστηριότητα, το ίδιο έκανε παράλληλα και ο ΑΟ Ιωνικός. Με τη διαφορά ότι τα έσοδα από επιχορηγήσεις της ΠΑΕ ανέρχονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, ενώ του ΑΟ Ιωνικού προέρχονταν αποκλειστικά από εισφορές των μελών του.

– Η ΠΑΕ Ιωνικός κατά τη διάρκεια των τελευταίων 22 ετών έλαβε κρατικές και ιδιωτικές ενισχύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ και ανέπτυξε δραστηριότητα βασισμένη σε αυτά τα έσοδα. Αντίθετα, ο ΑΟ Ιωνικός δεν είχε το παραμικρό οικονομικό όφελος από τις επιχορηγήσεις που έλαβε η ΠΑΕ. Πώς είναι δυνατόν να επιχειρείται η είσπραξη των χρεών μιας ανώνυμης εταιρείας από ένα ερασιτεχνικό σωματείο, τη στιγμή που το τελευταίο δεν καρπώθηκε ούτε ένα ευρώ των ενισχύσεων της ΠΑΕ;

– Η ΠΑΕ Ιωνικός υφίσταται ακόμη ως εταιρεία, με έδρα, ΑΦΜ και ΔΟΥ. Διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο και χρήματα κατατεθειμένα στο ταμείο της ΕΠΑΕ. Αν από κακή διαχείριση έχουν δημιουργηθεί χρέη προς τρίτους, υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι που διέπουν την οικονομική εκκαθάριση των ανωνύμων εταιριών και την ικανοποίηση των πιστωτών της. Το μετοχικό κεφάλαιο και τα διαθέσιμα της εταιρείας αποτελούν σύμφωνα με το νόμο εγγύηση για τις οικονομικές υποχρεώσεις της ΠΑΕ προς τρίτους.

– Ο Ιωνικός μετά τον υποβιβασμό του σε ερασιτεχνική κατηγορία μετατράπηκε σε ομάδα λαϊκής βάσης. Είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι στοχοποιείται με τον τρόπο αυτό ένα ερασιτεχνικό σωματείο που διοικείται από φιλάθλους, τη στιγμή που το σύνολο των ΠΑΕ που αγωνίζονται στις επαγγελματικές κατηγορίες έχει συσσωρεύσει χρέη πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κι όχι μόνο δεν γίνεται καμία προσπάθεια είσπραξης των οφειλόμενων, αλλά συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Ο ΑΟ Ιωνικός ειδοποίησε εξώδικα την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ότι δεν τον αφορούν οικονομικές εκκρεμότητες μιας ΠΑΕ που υφίσταται ακόμη.

Θέλουμε να επισημάνουμε κάτι ακόμα, που έχει ξεχωριστή σημασία και το οποίο κάνει υπερήφανη την οικογένεια του Ιωνικού:

Οι φίλαθλοι του Ιωνικού ήταν οι πρώτοι που βγήκαν επώνυμα και ενυπόγραφα να καταγγείλουν δημόσια τη διοίκηση της ΠΑΕ Ιωνικός για τις πρακτικές που ακολουθούσε, όταν για την ΕΠΟ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το ποδόσφαιρο θεωρούνταν ακόμη «αγνό».

Οι φίλαθλοι του Ιωνικού ήταν αυτοί που μιλούσαν επώνυμα για στημένους αγώνες, οι φίλαθλοι του Ιωνικού ήταν αυτοί που καταμετρούσαν δημόσια τις οικονομικές ατασθαλίες της ΠΑΕ. Σε αντίθεση με τους φιλάθλους άλλων ομάδων, οι φίλαθλοι του Ιωνικού ήταν οι μόνοι που δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα τον υποβιβασμό της ομάδας λόγω των ενεργειών της ΠΑΕ.

Ο Ιωνικός πλέον έχει μετατραπεί σε ομάδα λαϊκής βάσης και διοικείται από τους φιλάθλους του. Δεν ζήτησε, ούτε θα ζητήσει ποτέ την εύνοια της ΕΠΟ ή οποιουδήποτε άλλου φορέα. Δεν πρόκειται να δεχθεί όμως να φορτωθεί ευθύνες ή υποχρεώσεις τρίτων.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΟ ΙΩΝΙΚΟΣ