Η ιστορία του Ιωνικού

Μάιος 30, 2013

Η Νίκαια ανέκαθεν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αιμοδότες του ελληνικού ποδοσφαίρου, βγάζοντας πολλούς μεγάλους ποδοσφαιριστές. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 60 υπήρχαν εκατοντάδες ποδοσφαιρικά σωματεία διάσπαρτα σε όλη την πόλη και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κάθε γειτονιά είχε τη δική της ομάδα. Μία από αυτές τις ομάδες μάλιστα, η ΑΕ Νικαίας συμμετείχε στο πρώτο πρωτάθλημα της ενοποιημένης Α’ Εθνικής το 1959, χωρίς όμως συνέχεια. Ολοι οι μεγάλοι παίκτες έφευγαν από τις ομάδες της Νίκαιας για το ΠΟΚ, κυρίως τον Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα οι ομάδες της Κοκκινιάς να μένουν μακριά από διακρίσεις.

Σταδιακά οι ομάδες άρχισαν να μειώνονται, κυρίως λόγω των συγχωνεύσεων. Το 1965 δύο από τις λαοφιλέστερες ομάδες της Κοκκινιάς, η ΑΕ Νικαίας και ο Αρης Πειραιώς ένωσαν τις δυνάμεις τους και γεννήθηκε ο Ιωνικός. Στόχος της συγχώνευσης ήταν να δημιουργηθεί μια ισχυρή ομάδα που όχι μόνο θα διεκδικούσε την άνοδο στην Α’ Εθνική, αλλά θα διακρινόταν κιόλας.

[widgetkit id=6]

Από τη συγχώνευση δεν έλειψαν οι αντιδράσεις. Μεγάλη μερίδα των φιλάθλων της ΑΕ Νικαίας δεν στήριξε την συγχώνευση, όμως παρόλα αυτά η οπαδική βάση της νέας ομάδας έδειχνε ανεξάντλητη. Σύντομα συσπείρωσε γύρω της χιλιάδες φιλάθλους, που διακρίνονταν για το φανατισμό τους.

Ο στόχος της ανόδου στην Α’ Εθνική όμως έμεινε όνειρο, λόγω της ατυχίας γειτνίασης με τον Ολυμπιακό. Τα έσοδα των ομάδων εκείνη την εποχή βασίζονταν αποκλειστικά στα εισιτήρια κι έτσι η ομάδα του Πειραιά είχε κάθε συμφέρον να κρατήσει τον Ιωνικό μακριά από τη μεγάλη κατηγορία.

Πολλές φορές ο Ιωνικός έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, δοκίμασε δύο φορές και την πικρή γεύση της Ερασιτεχνικής Κατηγορίας. Παρόλα αυτά όμως, ο κόσμος δεν την άφησε μόνη. Κάθε Κυριακή κατέκλυζε το γήπεδο, δημιουργώντας κολασμένη ατμόσφαιρα για κάθε αντίπαλο.

Το ασανσέρ σταμάτησε με τον υποβιβασμό της ομάδας μας από τη Β’ Εθνική το 1982 και την δημιουργία Γ’ Εθνικής το 1983. Το 1984 ο Ιωνικός κερδίζει την άνοδο στη Β’ Εθνική. Παράλληλα στο γήπεδο της Νεάπολης κτίζονται οι θύρες 3, 4, 6 και 7-8 παίρνοντας τη σημερινή τους μορφή.

[widgetkit id=7]

Από το 1985 έως το 1988 ο Ιωνικός καταφέρνει να σωθεί με ευκολία. Βασισμένος στην απόρθητη έδρα του ο Ιωνικός προετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα, που θα έρθει το 1989, όταν τερματίζει τρίτος στη βαθμολογία και το όνειρο μιας ζωής, η άνοδος στην Α’ Εθνική, γίνεται πραγματικότητα. Χιλιάδες φίλαθλοι ξεχύνονται στους δρόμους της Νίκαιας και του Κορυδαλλού γιορτάζοντας την άνοδο. Την ίδια χρονιά ιδρύεται και ο Σύνδεσμος των Rangers, που έκτοτε συνέδεσε το όνομά του με αυτό της ομάδας.

Η άνοδος στην Α’ Εθνική σημαίνει και την μετατροπή της ομάδας σε ΠΑΕ. Ο Μιχάλης Σπανός αποχωρεί από την προεδρία και εισέρχεται στο προσκήνιο ο Νίκος Κανελλάκης.

[widgetkit id=8]

Τα πρώτα χρόνια στην Α’ Εθνική ήταν δύσκολα. Για πέντε περιόδους ο Ιωνικός βρίσκεται μεταξύ Α’ και Β’ Εθνικής. Το 1995 μπαίνουν οι βάσεις για την καθιέρωση του Ιωνικού όχι μόνο στην Α’ Εθνική, αλλά και στη συνείδηση των φιλάθλων. Το 1996 η ομάδα τερματίζει στην έβδομη θέση και το 1997 στην πέμπτη θέση. Τον επόμενο χρόνο, το 1998 ο Ιωνικός τερματίζει ξανά 5ος και κερδίζει την έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Το 1999 ο Ιωνικός συμμετέχει στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο την ΑΕΚ.

Τα επόμενα χρόνια ο Ιωνικός αποδυναμώνεται και το 2003 φτάνει κοντά στον υποβιβασμό, όμως στο μπαράζ που διεξήχθη στο Βόλο μεταξύ Ιωνικού – Καλαμαριάς κερδίζει την παραμονή του στην κατηγορία.

[widgetkit id=9]

Τον Απρίλιο του 2004 ο Νίκος Κανελλάκης αφήνει την τελευταία του πνοή, με καταστροφικές συνέπειες στην πορεία της ομάδας. Τη διοίκηση αναλαμβάνουν οι γιοί του, Χρήστος και Λεωνίδας και αρχίζει ο κατήφορος. Το 2007 ο Ιωνικός υποβιβάζεται στη Β’ Εθνική, και το 2011 στη Γ’ Εθνική. Εκεί, η διοίκηση δηλώνει αδυναμία να εξασφαλίσει ενημερότητες λόγω των υπέρογκων χρεών που είχαν συσσωρευθεί, με αποτέλεσμα η ομάδα να επιστρέψει στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Τη διοίκηση ανέλαβε ο Σύνδεσμος Οπαδών Ιωνικού Rangers Club, μετατρέποντας τον Ιωνικό στη μοναδική ομάδα λαϊκής βάσης στην Ελλάδα. Τον Μάρτιο του 2012, μετά από 17 μήνες στη Δ΄ Εθνική ο Ιωνικός κέρδισε την άνοδο στη Γ’ Εθνική ως Πρωταθλητής του 9ου ομίλου.

Τελευταίες Ανακοινώσεις