"Αξέχαστες στιγμές"

legends.jpg

Γιάννης Ξανθόπουλος-Θοδωρής Παχατουρίδης και Σωκράτης Οφρυδόπουλος θυμούνται τις ιστορικές στιγμές του Ιωνικού με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων απο την παρουσία της ομάδας μας στον τελικό απέναντι στην ΑΕΚ 

 

Γιάννης  Ξανθόπουλος

Τι θυμάσαι από τη βραδιά του τελικού και όλη την πορεία :

Ολη η πορεία ήταν συγκλονιστική.  Από τον ημιτελικό με την  Καλαμάτα, την οποία και αποκλείσαμε υπήρξε μεγάλη χαρά και ενθουσιασμός. Ιδιαίτερα παιχνίδια. Ο κόσμος έδωσε δυναμικό παρών  στο ΟΑΚΑ ,αλλά δεν  καταφέραμε να πάρουμε το Κύπελλο. Ηταν όμως μία τιμητική βραδιά  για μία ομάδα μιας γειτονιάς και σκαλί- σκαλί φτάσαμε εκεί που φτάσαμε.

Είναι από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας σου;

Σημαντικές στιγμές  ήταν όλες αλλά και ιδιαίτερες. Και ο τελικός του Κυπέλλου, και τα ματς με τη Νάντ αλλά και η προηγούμενη σεζόν που μας έδωσε το εισιτήριο για την Ευρώπη ,όπως και το μπαράζ παραμονής στο Βόλο  κόντρα στην Καλαμαριά. Θυμάμαι μάλιστα σε εκείνο  το παιχνίδι ο Καζναφερης έδωσε πέναλτι στο 90, πήγα και του φώναξα, λέγοντας του να κοιτάξει τον επόπτη γιατί η φάση ήταν εκτός γραμμής  και μετά από κάποια λεπτά μίλησε με τον βοηθό και άλλαξε την απόφαση που αρχικά ήταν λάθος.  Πολύ δυνατές και έντονες στιγμές

 

Θοδωρής Παχατουρίδης

 

Tι θυμάσαι από τον τελικό και όλη την πορεία της ομάδας μέχρι εκεί

Εκείνη την εποχή η ομάδα είχε κορμό σχεδόν 14 ποδοσφαιριστών για μία τριετία . Ξέραμε ότι η  ΑΕΚ ήταν μια πάρα πολύ καλή ομάδα αλλά εμείς πηγαίναμε  για να χαρούμε το ιστορικό αυτό παιχνίδι.    Η ψυχολογία μας, πριν τον τελικό, ήταν  αρκετά καλή γιατί κάναμε και καλή πορεία στο Πρωτάθλημα. Και είχαμε συνειδητοποιήσει ότι γράφαμε ιστορία μόνο και με τη συμμετοχή μας!

Όπως ξεκίνησε το παιχνίδι μπορώ να πω  ότι το μυαλό μας «χάλασε»  μετά το γκολ ,που ακυρώθηκε τελικά του Ντέμη που έκανε το χέρι και το παραδέχτηκε και ο ίδιος. Χάλασε η ψυχολογία μας  και τελικά  επήλθε το μοιραίο. Hμασταν αρκετοί έμπειροι παίκτες  αλλά τελικά δεν τα καταφέραμε

 

Είναι από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας σου;

Πραγματικά έζησα μεγάλες στιγμές στην ομάδα του Ιωνικού.  Μην ξεχνάμε και την  έξοδο της ομάδας στην Ευρώπη  για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της  .Θυμάμαι το παιχνίδι με την Προοδευτική όπου όλοι είχαμε συνεννοηθεί να βάψουμε τα μαλλιά μας στα χρώματα της ομάδας και στο τέλος πανηγυρίσαμε όλοι μαζί. Μεγάλες στιγμές για μια ομάδα που μέχρι κάποια χρόνια ήταν ασανσέρ στις κατηγορίες. Πρέπει να σταθούμε και στο Νίκο Κανελλάκη. Ένα πραγματικό ηγέτη.  Ηταν ο αρχιμάστορας. Χωρίς να χρωστάει τίποτα. Πλήρωνε πριμ –συμβόλαια  κάτι σημαντικό για τους παίκτες.

Σωκράτης Οφρυδόπουλος

Tι θυμάσαι από τον τελικό και όλη την πορεία της ομάδας μέχρι εκεί

Οι νίκες μας και τα θετικά αποτελέσματα απέναντι στους "μεγάλους" έγιναν ρουτίνα. Έγιναν συνήθειο ,γεγονός που έδειχνε σε όλους μας ότι ο ΙΩΝΙΚΟΣ είχε μεγαλώσει. Μεγάλοι και επιτυχημένοι προπονητές κάθισαν στον πάγκο της ομάδας που ήταν γνωστοί στο παγκόσμιο ποδοσφαιρο Ολεγκ Μπλαχιν, Γιατσεκ Γκμοχ,Σέρτζιο Μαρκαριαν.

Μεγάλος ο συναγωνισμός ανάμεσα σε πολλούς και εξαιρετικούς παίκτες με παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο. Και μια εκπληκτική παρέα όλα αυτά τα χρόνια μέσα στα αποδυτήρια. Όλα αυτά συνετελεσαν ωστε ο ΙΩΝΙΚΟΣ το 1998-1999 να βγει στην Ευρώπη και να παίξουμε με τη Ναντ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ και στο τέλος της επόμενης ποδοσφαιρικής χρονιάς να είμαστε η μία από τις δύο ομάδες του ζευγαριού του Τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας. Ι Θυμάμαι ότι καθυστερήσαμε πάρα πολύ να φτάσουμε στο ΟΑΚΑ. Ίσως φτάσαμε και 45' πριν τον τελικό. Ίσως και λιγότερο. Είχε πολύ κίνηση. Δεν είχαμε χρόνο ούτε να ηρεμήσουμε λίγο να συγκεντρωθούμε να προετοιμαστούμε όπως παντα ,να μας μιλήσει ο κόουτς. Να μιλήσουμε μεταξύ μας όπως πάντα. Να μπούμε στο κλίμα.

Φτασαμε, αλλάξαμε γρήγορα και βγήκαμε για ζέσταμα. Υπήρχε μια νευρικότητα και βιασύνη. Εμείς ως πιο άπειροι σε έναν τελικό επηρεαστήκαμε αρκετά. Είναι όνειρο να συμμετέχεις σε ένα τελικού κυπέλλου. Ό

λοι οι παίκτες το σκέφτονται και το ονειρεύονται να τους τύχει. Η άφιξη ο κόσμος το κλίμα που επικρατεί οι απονομές είναι αξέχαστες στιγμές. Εκπληκτική ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ. Πολύς κοσμος. Οπαδοί και των δύο ομάδων με πάθος να τις υποστηριζουν.

Ήμασταν περήφανοι για την ομάδα μας για τους κόπους μας. Νιωθαμε ότι έχουμε κάνει ένα μεγάλο δεύτερο δώρο στους οπαδούς μας, στην πόλη, στους πολίτες της Νικαιας μετά το ευρωπαϊκό εισιτήριο και φυσικα στον πρόεδρο μας. Τον αγώνα πήγαμε για να τον κερδίσουμε. Όχι για τη συμμετοχή. Ο αγώνας έως το 75 περίπου ήταν στο ρευστό 1-0. Στο τέλος διαμορφώθηκε το τελικό αποτελεσμα. Ο αγώνας έχει μείνει στην ιστορία για την κίνηση του Ντέμη Νικολαΐδη να πει στον διαιτητή κύριο Δουρο στο 0-0.οτι σημείωσε γκολ με το χέρι του και να ακυρωθεί. Βραβείο fair play. Απέδειξε ότι είναι ακόμα μεγαλύτερος παίκτης απ ότι ήταν ηδη. Ακόμα και τώρα και πάντα θα σκέφτομαι ότι ήμασταν εκεί, ήμασταν κοντά και δεν τα καταφέραμε ενώ μπορούσαμε. Έτσι είναι όμως το ποδόσφαιρο.

Είναι από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας σου;

 Στον Ιωνικο πέρασα παραπάνω από τη μισή μου ποδοσφαιρική καριέρα. Αγωνίστηκα σχεδόν για 10 χρόνια. Ηρθα ως μια επιλογή του αείμνηστου Νίκου Κανελλάκη και του Ολεγκ Μπλαχιν το 1996. Ήμουν "προνομιούχος" διότι συνεπεσε να βρίσκομαι και να είμαι μέλος της ομάδας την περίοδο της ακμής του Ιωνικου.

Από το 1996 έως το 2000 έγιναν σπουδαία πράγματα και ο Ιωνικος είχε αλλάξει πλέον επιπεδο. Ισχυρή διοίκηση με πρόεδρο - ηγέτη. Εγγυητής της αυτονομίας μιας ομάδας που προοδευε κάθε χρόνο. Πρόεδρος με όραμα και στόχο. Και τον πετυχε! Εκπληκτικός κόσμος που υποστήριζε με μεγάλο πάθος την ομάδα. Καυτη εδρα, δύσκολη για οποιονδήποτε αντίπαλο.

Η Νεάπλη είναι ένα γήπεδο που αλλαζε (και θα αλλάζει παντα) τις ισορροπίες ενος αγώνα απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο από τους οπαδούς του ΙΩΝΙΚΟΥ. Εισέπραξα και εισπράττω την αγάπη τους και την εκτίμησή τους και τους ευχαριστώ. Ήταν και είναι αμοιβαίο. Προσπαθούσα να τους το ανταποδώσω όπως έπαιζα κάθε Κυριακή για όσο και αν έπαιζα. Στην καριέρα μου έχω πολλές στιγμές που περιέχουν την λέξη επιτυχία και με την Καλλιθέα όπου ξεκίνησα και με τον Αστέρα Τριπολης. Όμως με τον Ιωνικο παίξαμε και στην Ευρώπη και στον τελικό. Είναι αδιαμφισβήτητα οι δύο μεγαλύτερες επιτυχίες μου στην καριέρα μου. Αν νικούσαμε τότε θα ήταν η μεγαλύτερη!! Ο ΙΩΝΙΚΟΣ έχει και φέτος μια άκρως επιτυχημένη χρονιά φέτος . Καλή και σταθερή διοίκηση με τον πρόεδρο της να ξανά δίνει την χαμένη αίγλη της ομάδας. Εύχομαι στον πρόεδρο στον προπονητή στους παίκτες και στον κόσμο του ΙΩΝΙΚΟΥ η επόμενη σεζόν να τους βρουν μετά από πολλά χρόνια ένα βήμα πριν την Α εθνικη.